مبنا سیال پویا ارائه دهنده پمپ های کامل، قطعات هیدرولیک و خدمات کارگاهی و در محل

موتور الکتریکی چیست

موتور الکتریکی چیست ؟

درباره موتور الکتریکی چه می‌دانید؟

انرژی الکتریکی در دسترس‌ترین انرژی است که ما می‌توانیم از آن در صنایع مختلف استفاده کنیم. حال گاهی مواقع نیاز است که همین انرژی قابل دسترس به حرکت در بیاید،

طبیعتاً در این میان به یک وسیله کارآمد نیاز داریم تا بتواند این حرکت را برای انرژی الکتریکی ایجاد کند، این وسیله موتور الکتریکی می‌باشد.

موتورهای الکتریکی در انواع مختلف خود امروزه با دقت و سرعت بسیار بالایی در بخش‌های مختلف صنعتی به کار برده می‌شوند که وظیفه آنها هدایت کردن انرژی الکتریکی می‌باشد.

اما به راستی این هدایت و انتقال انرژی به چه شکلی انجام می‌شود و موتور الکتریکی به چه شیوه‌ای می‌تواند کار خود را انجام دهد؟

در این مقاله نکات مهمی در خصوص موتور الکتریکی و وظایف آن را بررسی می‌ کنیم.

پمپ و هیدروموتورها

هر آنچه درباره موتور الکتریکی باید بدانید

در یک تعریف ساده باید گفت که موتور الکتریکی به وسیله‌ای گفته می‌شود که می‌تواند انرژی الکتریکی مورد نظر را به انرژی مکانیکی تبدیل کند. چون انرژی الکتریکی در دسترس‌ترین انرژی است که ما می‌توانیم از آن برای صنایع مختلف استفاده کنیم.

موتورهای الکتریکی جزو ماشین‌های الکتریکی کاربردی در صنایع می‌باشند که وظیفه آنها انتقال دادن یا تبدیل کردن انرژی مکانیکی می‌باشد. امروزه موتورهای الکتریکی دارای انواع مختلفی هستند و در واقع باید گفت که یکی از اجزای جدایی ناپذیر برای بسیاری از صنایع محسوب می‌ شوند.

هر آنچه درباره موتور الکتریکی باید بدانید

موتور الکتریکی چیست

موتورهای الکتریکی دارای اجزای مختلفی هستند که با قرار گرفتن این اجزای در کنار یکدیگر انرژی الکتریکی مورد نظر را از یک سمت دستگاه دریافت کرده و سپس در سمت دیگر آن حرکت چرخشی و انرژی مکانیکی ایجاد می کنند.

اجزای تشکیل دهنده الکتروموتور

با توجه به اینکه الکتروموتور از چه نوعی باشد اجزای تشکیل دهنده آن هم می‌توانند با یکدیگر تفاوت داشته باشند که در یک نگاه کلی مهم‌ترین این اجزای موتور عبارتند از:

روتور موتور

روتور یک قسمت متحرک در موتور الکتریکی می‌باشد که دارای تیغه‌ رسانا است. این قسمت می‌تواند جریان مورد نظر را حمل کند،

طی میدان مغناطیسی که تولید می‌شود به وسیله استاتور نیروی مورد نیاز را برای چرخیدن شفت ایجاد کند. وظیفه روتور تبدیل کردن نیروی الکتریکی مورد نظر به نیروی مکانیکی می‌باشد.

استاتور موتور

استاتور یک قسمت ثابت در موتور الکتریکی است این قسمت به وسیله یک آهنربا یا سیم پیچ میدان مغناطیسی ایجاد می‌کند که در نهایت موجب چرخش روتور خواهد شد.

در داخل استاتور نیز ورقه لمینتی قرار دارد که از هدررفت انرژی پیشگیری می‌کند. بین استاتور و روتور یک فاصله هوایی وجود دارد که موجب می‌شود جریان مغناطیسی بهتر عبور کند،

این فاصله هوایی در موتور الکتریکی اهمیت زیادی دارد چون اگر فاصله زیادتر از حد معمول باشد موجب ایجاد صداهای ناهنجار خواهد شد و اگر فاصله کم باشد نیز جریان الکتریکی بسیار کمتر با روتور ارتباط خواهد داشت.

بلبرینگ موتور

بلبرینگ در قسمت ابتدا و انتهای شفت‌ها قرار گرفته است که موجب چرخیدن سریع‌تر و بهتر روتور می‌شود.

سیم پیچ موتور

سیم ها رسانای مسی هستند که در داخل یک محفظه قرار گرفته اند. استاتور طی عبور دادن میزان جریان الکتریکی از داخل سیم‌ها موجب حرکت روتور می‌ شود، از طرفی نیز میزان حرکت این قسمت را کنترل می‌ کند.

به سیم پیچ‌ها قطب هم می‌ گویند. سیم پیچ میزان و سرعت را برای چرخش موتور الکتریکی مشخص می‌ کند، بنابراین هر چه که در یک موتور قطب بیشتر باشد، به همان نسبت دور موتور آن کم تر خواهد شد.

منبع تغذیه موتور

موتور الکتریکی چیست نیز مانند هر نوع موتور دیگری جهت شروع حرکت و انرژی اولیه به یک منبع نیاز دارد که این منبع انرژی الکتریکی می‌ باشد. منبع تغذیه انرژی لازم را برای موتور به وجود می‌ آورد.

جریانی که در موتور الکتریکی ایجاد می‌ شود متناسب با ساختار داخلی آن می‌ تواند به صورت مستقیم یا متناوب و با ولتاژ‌های کاملاً متغیری باشد.

عملکرد موتور الکتریکی

موتور الکتریکی چیست مطابق با قانون آهنربا عمل می‌ کنند، قطب‌ های همنام در آن ها یک دیگر را کاملاً دفع کرده و قطب‌ های ناهمنام موتور یک دیگر را جذب می‌ کنند که قانون بنیادین آهنربا گفته می‌شود.

اگر دو آهنربا را خم کنیم به طوری که قطب ناهمنام آنها در کنار یکدیگر قرار بگیرد سپس در بین دو میله آهنربای ذکر شده یک آهنربای الکتریکی یا الکترومغناطیس قرار دهیم یک موتور الکتریکی ایجاد کرده ایم.

الکترومغناطیس در بین دو میله ذکر شده موجب چرخیدن آهنرباها شده و در نهایت میله موتور به چرخش در می‌آید. به همین دلیل است که آهنربای الکتریکی مهم‌ ترین قسمت این موتورها نامیده می‌ شود.

فن موتور

وقتی که موتور شروع به حرکت و فعالیت می‌ کند قطعاً مقداری گرما به وجود می‌آورد. اگر این گرما به طور مداوم باشد و افزایش پیدا کند موجب بروز صدمات جدی در موتور خواهد شد،

بنابراین ما به قسمتی نیاز داریم که بتواند گرمای ایجاد شده را مهار کند، این قسمت فن نام دارد که معمولاً در قسمت انتهایی موتور جایگذاری می‌ شود، وظیفه آن نیز هدایت کردن گرمای ایجاد شده به بیرون از موتور و خنکی بخش‌ های داخلی آن می‌ باشد.

پوسته موتور

کلیه قسمت‌ هایی که نام برده شد در داخل یک محفظه قرار می‌ گیرد که به آن پوسته موتور گفته می‌ شود، این پوسته قادر است که موتور مورد نظر را در برابر هر گونه عامل خارجی مخرب محافظت کند.

محفظه‌ هایی که جهت محافظت موتور ساخته می‌ شوند معمولاً از جنس فلزاتی مانند آلومینیوم و چدن هستند و به صورت سربسته تولید می‌ شوند. پوسته بسیار مهم است چون حفاظت کلیه قسمت‌ های موتور را نجام می‌ دهد.

اجزای تشکیل دهنده الکتروموتور

قطعات هیدرولیک

نتیجه‌ گیری

در این مقاله موتور الکتریکی چیست ، قسمت‌ های تشکیل دهنده و نحوه عملکرد آن را توضیح دادیم. موتور الکتریکی نامی آشنا در صنایع مختلف است و انرژی الکتریکی مورد نیاز برای بخش‌ های مختلف را به حرکت در می‌ آورد.

در واقع یک بخش بسیار مهم و اساسی محسوب می‌ شود. امروزه الکتروموتورها در انواع مختلف و با ساختار و قطعات کاملاً متفاوت تولید می‌ شوند که متناسب با صنایع مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرند.

در سایت بیش تر با موتور الکتریکی، قطعات و قسمت‌ های تشکیل دهنده و همچنین نحوه عملکرد آن آشنا شوید.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *