مبنا سیال پویا ارائه دهنده پمپ های کامل، قطعات هیدرولیک و خدمات کارگاهی و در محل

اکچویتور چیست

اکچویتور چیست و انواع آن کدامند؟

برای چه کارهایی مورد استفاده قرار می‌گیرد؟

اکچویتور چیست یک وسیله کاربردی محسوب می‌شود که جهت تبدیل کردن انرژی با استفاده از عملگرها به کار برده می‌شود، مانند اکچویتور خطی که با نصب کردن تعداد قطعات مکانیکی بر روی آن امکان تبدیل کردن حرکت خطی به دورانی وجود دارد. اکچویتورها تنوع بالایی دارند، اما در بین آنها نوع اکچویتور خطی بخش بیش تری در صنایع را به خودش اختصاص داده است، چون امکان استفاده کردن از آن برای شیرآلات مختلف وجود دارد.

اما به راستی عملکرد اکچویتور به چه شکل است؟

چگونه می‌توان از یک اکچویتور به طرز درستی استفاده کرد؟

در این مقاله اکچویتور و انواع آن را بررسی می‌ کنیم.

آشنایی با اکچویتور

اکچویتور چیست ،گفتیم که جهت تبدیل کردن انرژی مورد نظر به وسیله عملگرها به یک وسیله نیازمند هستیم که این وسیله اکچویتور است. اکچویتورها قابلیت تبدیل کردن چنین انرژی را دارند که از بین آنها نوع اکچویتور خطی قابلیت و کارایی بیشتری نیز دارد و می‌ توان آن را بر روی انواع شیرآلات نصب کرد.

جهت کنترل کردن دما و فشار سیالات استفاده کردن از یک اکچویتور برای تولید هوای فشرده جهت راه انداختن اکچویتور و همچنین کنترل کردن سیستم‌ ها با واسطه انرژی وجود یک منبع تولید هوای فشرده مناسب‌ تر و به صرفه‌ تر از منابع برقی یا شیرهای برقی می‌ باشد، از همین رو حتماً باید در انتخاب کردن اکچویتور دما و فشار سیالات و سایز شیر را در نظر داشته باشید،

چون اکچویتورها طبق استانداردهای متفاوتی تولید می‌ شوند. مورد مهم دیگر جهت انتخاب کردن اکچویتور قدرت گشتاور خروجی، سایز شیر، فشار سیالات درون لوله، نوع حرکت مد نظر، پروانه‌ای یا توپی بودن شیر، وجود یا عدم وجود شیر برقی و غیره است.

عملکرد اکچویتور

اکچویتورها جز قطعات صنعتی مهم هستند که معمولاً نیز نیروی مکانیکی لازم جهت انجام دادن کار که در شرایط خاص ویژه‌ای به آنها اعمال می‌ شود را به نیروی حرکت خطی مورد نیاز تبدیل می‌ کنند که این نیرو را از موارد دیگری مانند الکتریسیته، فشار هوا یا فشار مایعات دریافت می‌کنند. در چنین حالتی اکچویتور شیر را در حالت بسته یا باز و گاهی نیز در هر دو حالت قرار می‌ دهد.

البته این دستگاه نیز مانند دیگر دستگاه‌ها با محدودیت‌های فشاری و دمایی مواجه است، به این صورت که حتماً باید استفاده از آن طبق استانداردهای بازه دمایی یعنی منفی ۲۰ تا مثبت ۸۰ درجه سانتیگراد باشد. اکچویتور از قسمت‌های مختلفی مانند پیستون، سیلندر، بوش، موتور، قاب، پیچ، پکینگ و غیره ساخته شده است.

هر کدام از اجزا و قسمت‌های ذکر شده مطابق با استانداردهای لازم در این زمینه تولید شده‌اند که پس از تولید کنار یکدیگر قرار گرفته و ساختار نهایی اکچویتور را تشکیل می‌دهند.

مزایای استفاده از اکچویتورها

اکچویتور به طور خطی می‌ تواند دستگاه محافظ مورد نظر را فعال کرده تا از افتادن یا لیز خوردن محرک پیشگیری کند، ه این ترتیب به دستگاه مورد نظر هیچ آسیبی وارد نمی‌ شود که این مورد یکی از مهمترین و قابل توجه‌ ترین مزیت‌ های اکچویتورها به ویژه اکوویتور خطی می‌ باشد.

انواع مختلف اکچویتور

از آنجایی که در صنایع مختلف از اکوویتورها استفاده می‌ کنند، بنابراین تولید آنها نیز با تنوع بالایی انجام می‌ شود، به همین دلیل انواع مختلف اکچویتورها به شرح زیر هستند:

اکچویتور پنوماتیک دیافراگمی

این نوع از اکچویتورها جهت وارد شدن هوای فشرده مورد نیاز از یک سمت به دیافراگم موجب عکس‌العمل بالای اکچویتور می‌ شود.

اکچویتور پنوماتیک پیستونی

این نوع از اکچویتور نسبت به اکچویتورهای دیافراگمی کاربرد بیش تری دارد، مثلاً حجم سیلندر کمتر و تحمل فشار بالاتر را دارد و به صورت دو طرفه نیز عمل می‌ کند.

اکچویتور برقی

اکچویتورهای برقی به عنوان ارزان‌ ترین اکچویتورها شناخته می‌ شود که قابلیت کار کردن با برق ۲۴ و ۲۲۰ ولت را دارند، بنابراین می‌ توان از آنها در قسمت‌ های دور از دسترس و حتی بعضی از موقعیت‌ هایی که معمولا فضای کافی جهت حضور اپراتور نیست، استفاده کرد. این نوع اکچویتورها با تنوع بالایی از ولتاژ‌ها تولید می‌ شوند. اکچویتور برقی حرکت رفع و برگشتی را برای کورس‌های خاص و مشخصی انجام می‌ دهد.

اکچویتور هیدرولیکی

از اکچویتورهای هیدرولیکی در سیستم‌ هایی استفاده می‌ شود که امکان استفاده کردن از اکچویتورهای الکتریک و پنوماتیک وجود ندارد‌. این نوع از عملگرها معمولاً به طور دائمی تحت فشار مایعات هستند، چون برای انجام دادن کار به چنین فشاری نیاز دارد، به علت وجود چگالی و فشار روغن توان بسیار بالایی دارند و می‌ توانند در انجام دادن برخی از امور کنترلی جریانات سریع عمل کنند.

اکچویتور ذکر شده را ‌می توانید در انواع ماشین آلات ساختمانی به ویژه بیل‌ های مکانیکی ببینید. دقت کنید چون روغن‌ های استفاده شده در تجهیزات هیدرولیکی اشتعال‌زا هستند، بنابراین نباید در برخی از جاهای حساس و برخی از صنایع خطرآفرین از آنها استفاده کرد.

اکچویتور مکانیکی

یک نوع بسیار ساده از اکوویتورها نیز وجود دارد که به آن اکچویتور دستی یا مکانیکی گفته می‌ شود. این نوع اکچویتور دارای یک دسته یا اهرم است و عملکرد آن به وسیله نیروی انسانی می‌ باشد. به همین دلیل دارای محدودیت است و نمی‌ توان در هر مکانی از این نوع استفاده کرد.

بیشتر بخوانید: قطعات هیدرولیک

نتیجه‌ گیری

در این مقاله اکچویتور چیست و انواع رایج اکوویتورها را بررسی کردیم. کارهای بالای اکچویتور در صنایع مختلف سبب شده است که این وسیله در انواع متفاوت تولید شود تا صنایع بتوانند برای بخش‌ های مختلف خود از آن استفاده کنند.

موارد یاد شده در بالا نمونه‌ های رایج اکچویتور هستند که آنها را در بخش‌ های مختلف صنایع می‌ بینیم. در سایت بیش تر با انواع اکوویتور، نحوه عملکرد اکچویتورها، قسمت‌ های تشکیل دهنده انواع مختلف اکچویتورها و غیره آشنا شوید.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *