مبنا سیال پویا ارائه دهنده پمپ های کامل، قطعات هیدرولیک و خدمات کارگاهی و در محل

پمپ روغن چیست

پمپ روغن چیست ؟

کاربردهای آن کدامند؟

آیا می‌دانید پمپ روغن چگونه و در چه جاهایی مورد استفاده قرار می‌گیرد؟

وقتی که پیستون شروع به حرکت در داخل سیلندر می‌کند قطعاً بین رینگ‌های پیستون و سیلندر مقداری اصطکاک ایجاد می‌شود که اگر این اصطکاک ادامه پیدا کند باعث آسیب دیدن و قفل شدن سطوح مورد نظر خواهد شد. حال داخل قطعات خودرو یک بخش وجود دارد که به آن پمپ روغن می‌گویند.

به نظر شما پمپ روغن چیست و چه وظیفه‌ای را انجام می‌دهد؟

پمپ روغن وظیفه به گردش درآوردن روغن در داخل همین قطعات را بر عهده دارد تا به این ترتیب از اصطکاک به وجود آمده پیشگیری کند.

در این مقاله پمپ روغن و کاربردهای موارد استفاده آن را بررسی می‌ کنیم.

آشنایی با پمپ روغن

به پمپ روغن پمپ اویل هم گفته می‌شود. گفتیم برای پیشگیری از ایجاد اصطکاک بین پیستون باید روغن کاری انجام شود که این کار بر عهده پمپ روغن می‌باشد.

چون برای آنکه موتور خودرو به آسانی بتواند قسمت‌های متحرک خود را حرکت دهد از خوردگی ایجاد شده بین قطعات مختلف پیشگیری کرده، هر گونه گرد و غبار و آلودگی را جمع آوری کرده و در نهایت بخشی از گرمای پیشرانه را کاهش دهد، به روغن نیاز دارد، یعنی این روغن حتماً باید به وسیله سیستم‌های روانکاری در بین قطعات مختلف خودرو به گردش در بیایند.

پمپ روغن درست در کنار شیلنگ‌ها و مسیرهای انتقال روغن و در کنار محفظه قرار گرفته است که در کل موارد ذکر شده سیستم روانکاری اتومبیل را تشکیل می‌دهند.

در داخل این سیستم پمپ روغن معمولاً در داخل فضایی قرار دارد که با استفاده از میل بادامک هدایت می‌شود. در برخی از انواع اتومبیل‌ها نیز پمپ روغن بیرون از محفظه قرار دارد و به وسیله میل لنگ به این قسمت هدایت می‌ شود.

عملکرد پمپ روغن به این شکل است که فعالیت آن بلافاصله پس از استارت زدن خودرو آغاز می‌شود و پمپ روغن را به مسیرهای مشخص شده و شیارها هدایت می‌کند،

با این کار سایش و اصطکاک بین قطعات مختلف پیشرانه کاهش پیدا می‌کند و حتی از قفل شدن موتور نیز پیشگیری خواهد شد. امروزه در بسیاری از خودروهای جدید از همان ابتدای تولید پمپ روغن به طور مجزا برای آنها نصب می‌ شود.

اجزای تشکیل دهنده پمپ روغن

پمپ روغن یک جز مهم در موتور خودروها می‌باشد که وظیفه آن پمپاژ کردن روغن به بخش‌های مختلف موتور جهت کاهش دادن اصطکاک و روانکاری می‌باشد، خودرو از بخش‌های مختلفی تشکیل شده است که مهمترین و اصلی‌ترین این بخش‌ها در انواع پمپ‌ های روغن عبارتند از:

پوسته

بیرونی‌ترین قسمت پمپ روغن پوسته است که کلیه اجزای موتور در داخل آن قرار می‌گیرد.

روتورها

در بعضی از پمپ‌ها معمولاً از روتورهای خارجی و داخلی استفاده می‌شود. این روتورها با چرخیدن خودشان موجب ایجاد یک نوع مکش و خلع روغن خواهند شد.

چرخ دنده‌ها

چرخ دنده‌های هرزگرد و محرک با چرخش خودشان موجب ایجاد نوعی فشار بالا برای روغن می‌شوند که این فشار جهت به حرکت درآمدن روغن بخش‌های مختلف موتور ضروری می‌باشد.

سوپاپ‌ها

در داخل پمپ موتور سوپاپ اطمینان و سوپاپ یک طرفه وجود دارد که می‌تواند جریان روغن در داخل موتور را کنترل کند، به این ترتیب از افزایش یافتن بیش از حد معمول روغن پیشگیری خواهد شد.

محورها

دو محور هرزگرد و اصلی در داخل پمپ روغن وجود دارد که وظیفه متصل کردن چرخ دنده‌ها به یکدیگر بر عهده آنها می‌باشد.

فنر

فنر موجب ایجاد یک فشار اولیه در داخل سیستم روغن کاری پمپ خواهد شد.

آب بندها

وظیفه آب بندها پیشگیری کردن از نشتی روغن می‌باشد.

کاربرد و عملکرد پمپ روغن

گفتیم که پمپ روغن جز اجزای بسیار مهم و حیاتی در موتور خودروها محسوب می‌شود که نقش آن نیز بر روی عملکرد صحیح و درست موتور بسیار تاثیرگذار است. این قطعه در واقع با پمپاژ کردن روغن به بخش‌های مختلف موتور جهت عملکرد روان و همچنین کارآمد موتور فعالیت می‌کند، بر همین اساس یک پمپ روغن دارای کاربردهای زیر می‌باشد:

مکش روغن

در وهله نخست یک پمپ روغن باید بتواند مکش کافی برای حرکت روغن را به وجود بیاورد، این کار با ایجاد خلا انجام می‌شود، سپس روغن از قسمت کارتل به قسمت پمپ کشیده خواهد شد.

ایجاد فشار روغن

پس از آنکه مکش روغن انجام شد پمپ ‌می تواند با چرخاندن روتورها یا چرخ دنده‌ ها فشار لازم را ایجاد کند، این فشار جهت انتقال دادن روغن به قسمت‌ های مختلف موتور ضروری می‌ باشد.

توضیح کردن روغن

مرحله بعدی که جز وظایف پمپ روغن محسوب می‌ شود این است که روغن تحت فشار به وسیله مجاری‌ های روغنی به کلیه قسمت‌های موتور از جمله میل لنگ، یاتاقان، سوپاپ، پیستون و غیره پمپاژ شود.

روانکاری کردن قطعات

پس از آنکه توزیع روغن بین قسمت‌ های مختلف موتور به درستی انجام شد، حال روغن باید بتواند سطوح فلزی تمامی قطعات متحرک را پوشش دهد، به این ترتیب اصطکاک در بین آن ها کمتر شده و از خوردگی و سایش آنها پیشگیری می‌ شود.

خنک کاری کردن موتور

در واقع نقش اصلی و نهایی پمپ روغن این است که موجب خنک شدن موتور خواهد شد، چون در اثر اصطکاک گرمای زیادی جذب موتور می‌ شود و این جذب گرما در صورت تداوم داشتن موجب خرابی موتور خواهد شد که پمپ روغن از وقوع چنین مشکلی پیشگیری می‌ کند. روغن به گردش درآمده هر گونه آلودگی و گرد و غباری را به قسمت فیلتر روغن هدایت می‌ کند و در نهایت موتور تمیز خواهد شد.

بیشتر بخوانید: قطعات هیدرولیک

نتیجه‌ گیری

در این مقاله پمپ روغن چیست ، وظایف و عملکردهای آن را بررسی کردیم. پمپ روغن به پمپی گفته می‌ شود که وظیفه هدایت کردن روغن به سمت موتور خودروها را بر عهده دارد تا به این ترتیب از بروز مشکلاتی مانند خوردگی سائیدگی و اصطکاک قطعات مختلف آن پیشگیری کند.

در واقع این پمپ روغن است که از بروز هر گونه مشکلی در قطعات مختلف موتور پیشگیری خواهد کرد. آنچه که ذکر شد در واقع تعریف ساده‌ای از پمپ روغن است که وظایف آن را نیز توضیح دادیم. در سایت بیشتر با پمپ روغن، عملکرد و کارایی آن، قسمت‌ های مختلف تشکیل دهنده یک پمپ روغن و غیره آشنا شوید.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *